Sıkça Sorulan Sorular
Masonluk üyelerine menfaat sağlar mı?
Masonluk üyelerine hiçbir menfaat sağlamaz. Bu yönde bir beklentisi olanları da üye olarak bünyesine almamaya özen gösterir. Masonluktan herhangi bir çıkar beklentisi olanlar, bu beklentileri hiç gerçekleşmeyeceğinden, boşu boşuna umut beslemeyip, Masonluğa girmeye teşebbüs etmemelidirler. Bir Mason, üyeliğinin, kendisinin ya da bir tanıdığının mesleki ya da kişisel çıkarlarına hizmet etmek için kullanılmayacağını bilir. Masonlukta kardeşler arasındaki yardımlaşma manevidir. Bir kardeşin acısını paylaşmak ya da mutluluğunu bölüşmek Masonik dayanışmanın temelini oluşturur.
Masonlukta aile ilişkisi nasıldır?
Toplumun temeli olan aile Masonluk için kutsal bir kurumdur. Masonluk; üyelerinden ülkelerine olduğu kadar, ailelelerine, yakınlarına ve tüm insanlara karşı olan görevlerini de yerine getirmelerini ister ve bekler. Masonlar çalışmalarını aile ve işlerine karşı olan sorumluluklarına zarar vermeyecek veya engellemeyecek şekilde planlamaya özen gösterir. Mason eşinin sıfatı ‘Hemşire’dir ve bir adayın Masonluğa kabul edilmesi için eşinin rızası şarttır.
Mason olanlar isterlerse masonluktan ayrılabilirler mi?
Kendi arzu ve hür iradesiyle Mason sıfatını kazanmış olan herkes, istediği zaman, yine kendi arzu ve hür iradesiyle üyelikten ayrılmakta serbesttir. Ayrıca Masonluk, kamu düzenine aykırı hareketlerden veya yüz kızartıcı suçlardan mahkûm olmuş veya bir Mason’a yakışmayan bir yaşam tarzı içinde olan üyesini kendi bünyesinden uzaklaştırır.
Masonlukta derece sistemi nedir?
Masonlukta Çırak, Kalfa ve Üstat olmak üzere üç derece vardır. Mason adayı locada Tekris Töreni adı verilen bir tören ile Çırak Mason olur. Daha sonra yaptığı çalışmalarla zaman içinde diğer dereceleri alır.
Loca, Mabet ve Büyük Loca nedir?
Her ne kadar loca kelimesi zaman zaman Masonların toplandığı yer, bina anlamında kullanılsa da asıl olarak bir Mason topluluğunu ifade eder. Locasız Mason olmaz. Locaların Masonik çalışma yaptıkları özel Masonik mekâna da Mabet adı verilir. Mabet denilmesinin nedeni, Masonların tüm insanlığın yararına yaptıkları çalışmaları kutsal bir görev alarak kabul etmelerindendir.
Bir ülkedeki localar bir taraftan ayrı ayrı ve bağımsız olarak çalışırken diğer taraftan da kendi aralarında federatif olarak örgütlenerek Büyük Loca adında bir merkezi yapı oluştururlar. Böylelikle tüm localar, birlikte kurdukları Büyük Loca’nın idari ve mali yönetim ve denetimi altına girerler. Büyük Locaların yasama organı, loca delegelerinden oluşan Genel Kurul, yürütme organı Yönetim Kurulu eşdeğeri olan Büyük Görevliler Kurulu, yargı organı ise Haysiyet Kurullarıdır. Büyük Loca’nın dönemsel olarak seçimle gelen başkanı Büyük Üstat, Büyük Görevliler Kurulu’nun üyeleri ise Büyük Görevli olarak adlandırılır.
Masonluk neden meşru ve ülke kanunlarına uyan bir cemiyettir?
Masonlukta uluslararası ilişkiler var mıdır?
Her ülkede bulunan Büyük Loca, tıpkı devletlerin birbirlerini tanımaları ve diplomatik ilişki kurmaları gibi, başka ülkelerde faaliyet gösteren düzenli Büyük Localarla tanışarak, Masonluk konusunda bilgi ve görüş alışverişinde bulunurlar. Büyük Locaların birbirleriyle ilişkileri bunun ötesine geçmez. Aralarında idari veya mali bağlantı veya ast-üst ilişkisi yoktur. Eğer bir Büyük Loca, başka ülkedeki bir Büyük Loca ile aynı Masonluk anlayışını ve prensiplerini benimsiyorsa, bu iki Büyük Loca tanışırlar. Bu tanışma, birinin ötekine egemen olması veya etkisi altına girmesi anlamını taşımaz.
Masonluk uluslararası bir kuruluş mudur?
Masonluk uluslararası bir kuruluş değildir. Masonluğun Dünya’da "tek bir yönetim merkezi" yoktur. Bir başka ifade ile Dünya’nın dört köşesindeki Masonlar herhangi bir merkez tarafından yönetilmez. Masonluğun ilkeleri evrenseldir. Masonluk, Türkiye’deki gibi bulunduğu her ülkede ulusal ve egemen bir kuruluştur. Masonluk o ülkede faaliyet gösteren Büyük Loca tarafından yönetilir. Uluslararası hukuktaki bağımsız devletler gibi, Büyük Localar birbirleriyle eşittir ve aynı haklara sahiptir. Her ülkenin Büyük Locası bağımsızdır. Türkiye Büyük Locası da içeride veya dışarıda hiçbir Masonik kuruluşa bağlı değildir.
Masonluk gizli bir kuruluş mudur?
Masonluk gizli değil, sadece üyelerine açık bir kuruluştur. Bütün derneklerde olduğu gibi üye olmayanlara kapalıdır. Masonluğun gizli bir topluluk sanılmasının nedenlerinden biri, üyelerinin çok eski zamanlardan bu yana kullandıkları sembolik işaret ve sözlerdir.
Eski dönemlerde Masonların mesleki seviyelerini göstermeye yarayan bu gibi işaretler, günümüz Masonluğunda sembolik olarak benzer amaçlar için kullanılmaktadır. Masonluk, üyelerine Mason olduklarını açıklamaları ya da gizlemeleri için baskı yapmaz. Üyelerini kendi akıl ve vicdanlarıyla baş başa bırakır. Her üyenin kendince gerekli olduğunu düşündüğü hallerde kendisinin Mason olduğunu açıklama hürriyeti ve yetkisi vardır. Ancak bir Mason, başka bir üyenin Mason olduğunu açıklamak yetkisini kendinde göremez. Her Mason yalnızca kendi vicdan ve düşüncesinden sorumludur. Dolayısıyla, bir Mason başkalarının vicdan ve düşünce özgürlüğü alanına giren konularda açıklamada bulunmayı ahlâk dışı görür ve benimsemez.
Masonik kılık kıyafet var mıdır?
Masonik çalışmanın amacı bireyin tekamülü ve evrensel kardeşlik gibi kutsal ve ciddi bir hedef olduğu için katılan Masonlar da görevlerinin ciddiyetine uygun bir kıyafet düzenine uyarlar. Geleneksel kıyafet, tercihen siyah veya koyu renkli elbise, beyaz gömlek, uygun koyu renkte kravat, siyah çorap ve siyah ayakkabıdır.